Véraláfutás, égési sérülések, afta, száraz ajkak

verealafutas

Véraláfutás, kék foltok

 

Szakértők szerint a népszerű, izomfájdalmakat is enyhítő árnika alkalmas az ütés hatására keletkező foltok kezelésére is. Ha beveri térdét vagy más testrészét, illetve duzzadást vagy elszíneződést észlel, kenje be a sérült felületet ezzel a gyógynövénykrémmel. Az árnika felgyorsítja a vérkeringést, így gyorsabban eltünteti az elszíneződést okozó alvadt vérfoltokat. Kiválóan alkalmazható a kisebb visszértágulatoknál is.

 

Égési sérülések

 

A levendula illóolaj, mely kellemes illatáról – s persze molyirtó hatásáról – híres, rendkívül hatékonyan enyhíti az első fokú égési sérüléseket. Az olaj használata nemcsak felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, hanem megakadályozza a baktériumok elszaporodását is. A sebet először mossa meg szappanos vízzel, majd egy rész levendulaolaj és három rész mandula- vagy olívaolaj keverékével kenje át naponta háromszor. Fontos, hogy az égett bőrfelületet ne fedje le, illetve forró zuhany, valamint napfény se érje. Ha nincs a háznál levendula, használjon aloe vera gélt, vagy körömvirág krémet.

 

Belső hólyagok/afta

 

Ismét nyugodtan fogyaszthat fűszeres ételeket, ha málnalevél teával öblöget. Áztasson két evőkanál szárított málnalevelet egy csésze forró vízbe, majd hagyja kihűlni. Szűrje le a teát, s naponta háromszor öblögessen vele. A gyógynövényben található cserzőanyagok, tejsavak és flavonoidok csökkentik a duzzadást és fertőtlenítik a szájban lévő sebeket. Ha meg is issza a málnalevél teát, vérnyomáscsökkentő hatásra is számíthat.

 

Száraz, cserepes ajkak

 

Felejtse el a hagyományos ajakápolókat, ezek ugyanis gyakran petróleumot és alkoholt tartalmaznak, melyek még jobban kiszárítják ajkát. Nedvesítse inkább az érzékeny bőrfelületet csukamájolajjal! Tartson magánál egy fiolányit belőle, s használja naponta többször.

Comments are closed.