Szájszag, testszag, vízhólyag, pattanás

szenanatha

A hétköznapok kisebb – nagyobb egészségügyi problémái nagyon megkeserítik életünket. Sokszor inkább megtanulunk együttélni velük, ahelyett hogy orvosolnánk őket. Íme néhány probléma és azok természetes gyógymódja:

Kellemetlen szájszag

Egyetlen természetes gyógyír sem kezeli olyan hatékonyan e kellemetlen problámát, mint a petrezselyem. Gazdagon tartalmaz klorofillt, mely – azonkívül, hogy a növények zöld színét adja – könnyedén elpusztítja a rossz szagot előidéző baktériumokat. Fokhagyma vagy hagyma fogyasztása után rágcsáljon el belőle egy szállal, illetve bármikor, ha úgy érzi, lehelete kellemetlen illatú. Ha nem szereti a petrezselymet, az édeskömény, a szegfűszeg és az ánizsmag is frissítő hatással bír.

Pattanások

Gyors kezelésük érdekében ajánlatos otthon tartani egy kis üvegcsével a következő keverékből, mely több hónapig is eláll. Keverjen össze zöld agyagport egy evőkanál barátcserjével és 2-3 csepp teafaolajjal, majd öntse fel annyi vízzel, hogy kenhetővé váljon. Lefekvés előtt kenje be arcát az eleggyel, s hagyja magán egészen reggelig. Az agyag felszívja a pórusokat eltömítő olajokat, a barátcserje és a teafaolaj pedig elöli a fertőzést, gyulladást okozó baktériumokat. Ezenkívül a cink is nagy segítségére lehet, melyből naponta 30 mg-ot érdemes szedni. Amellett, hogy erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és elősegíti az egészséges hormonszint kialakulását.

Vízhólyagok

Ne feledje, bármilyen kísértést is érez arra, hogy gyulladt bőrfelületeit megnyomkodja, vagy netán megszúrja, csak ront a helyzeten! Tippünk: cseppentsen vattapamacsra egy kis mogyorókéreg-olajat, és naponta négyszer törölje át vele a sérült felületet. A mogyorókéreg-olaj hatóanyagainak köszönhetően felszívja a hólyagot kitöltő folyadékot, valamint a keringés serkentésével enyhíti a fájdalmat is, sőt szárító hatású alkoholt is tartalmaz.

Testszag

Ha a kellő higiénia ellenére is problémát okoz Önnek testszaga, a baj forrása gyakran az eltömített pórusokban keresendő. A kellemetlen illat a legtöbb esetben akkor jön létre, amikor a bőr nem képes elpárologtatni a salakanyagokat. Minden zuhanyzás előtt gyengéden dörzsölje át bőrét dörzsiszivaccsal (pl. uborkaszivacs) – ezzel eltávolítja az elhalt hámsejteket, melyek a nem kívánatos illatok búvóhelyei. Ha hosszú, a szív felé irányuló, gyengéd simításokkal masszírozza át testét, azzal serkenti a vérkeringést és elősegíti a bőr méregtelenítését is. Persze, mindez még nem jelenti azt, hogy a dezodorokat egy életre elfelejtheti -legfeljebb ritkábban kell használnia őket.

Comments are closed.