További alapfogalmak

arpanet

A névtér (domain name space) hierarchikus (max 127 mélységig mehet). Egy egyszerű név (simple name) max 63 karakteres lehet. A teljes tartománynév, csomópontnév pedig egyszerű nevek listája, a pont (dot) elválasztóval, egy tartománytól, csomóponttól a gyökér tartományig (csúcsig). (Ebben az absztrakcióban egy csomópont egy tartománynak felel meg!)
A tartománynév indexeli a DNS adatbázist! Az adatbázis pedig információkat tartalmaz! Pl. egy gazdagépet indexelve a gazdagép (host) a hálózati címét (IP cím), HW jellemzőit, elektronikus levelezéshez útvonal-irányítási információit (e-mail routing) tartalmazza. Egy tartományt indexelve az adatbázis struktúrált információkat tartalmaz a gyermekeiről!
Az információk hierachikusan leosztottak és decentralizáltak: a decentralizálás eszköze a felelősség leosztás (delegation).
Az információkat a névszolgáltatók biztosítják, melyek a delegált szervezet felügyelete alatti gazdagépen futó programok (továbbiakban gazdagépet említünk névszolgáltatóként). Egy név-szolgáltató teljes információkat szolgáltat a névtartomány egy részéről (zónájáról). Egy szolgáltató több zónáról is szolgáltathat adatokat. Bár a zóna sokszor egybeesik egy tartománnyal, nem egy tartomány! A zóna lehet nagyobb, mint egy tartomány (ez azt jelenti a névszolgáltató nem csak egy tartományért felel), lehet kisebb is (Pl. egy tartomány altartományaiért való felelősséget delegálták, akkor a delegált altartományért más névszolgáltató felel, de az altartomány megmaradt a felettes tartomány részének). Úgy is mondhatjuk, hogy a zónába beletartozik a delegáltakon kívül minden (gazdagépek is, altartományok is).

Comments are closed.