IP cím, DNS

programozas

Csomópontok azonosítása az Interneten

A forgalomirányítók az IP címeket használják a csomagok továbbítása során. Az IP címek egyediek a csomópontokra (node-kra).

Pálda:

193.6.10.1 gold IBM R/6000 970 AIX
193.6.5.33 zeus SGI Power Series Irix
Hasznos feljegyezni fontos csomópontok IP címeit. A csomópontok neveit a rendszergazdák vá-lasztják, nem egyediek.

Példa:
kuka az IIT-n: VAX 2000, VMS (már nincs!)
kuka a BME-n: ? ? (152.66.81.30)

A címek megjegyzése kellemetlen feladat. Jobban szeretjük a neveket használni parancsainkban. A megoldás tehát: név-IP cím feloldást kell biztosítani!
A névfeloldás alapgondolata: egy táblázatban rendeljük össze az IP címeket és a neveket. Ez a táblázat lehet az /etc/hosts fájl, vagy NIS rendszerben a megfelelő adatbázis. Felmerülnek azonban gondok! Ha van több mint 1 millió csomópont, mekkora lesz ez a tábla? És mi lesz az ismétlődő nevekkel (name collision)? És ha cserélődnek a nevek, címek, hogy biztosítható a naprakész állapot (consistency)?
A továbbfejlesztett megoldás célja (kissé leegyszerűsítve most) a következő: a helyi adminisztráció engedélyezett legyen (azaz a neveket lehessen viszonylag szabadon megválasztani), mégis biztosítsanak globális eléréseket.
1984-ben javasolták (RFC 822, 883; később RFC 1535,1536,1537) a tartomány-név rendszer (Domain Name System, DNS) hierarchikus osztott adatbázist, melynek helyi adminisztráció biztosított egy-egy szegmensén, de globális az elérése. Kliens-szerver koncepciójú. Ehhez bevezetették a névszolgáltató (name server) és a névfeloldó (resolver) fogalmakat.
A koncepció szerint felosztotják a világot tartományokra (domain), nevet is adva a tartományoknak. A tartományok szervezésében az összefogó erő lehet a földrajzi elhelyezkedés, lehet az politikai összetartozás, gazdasági, kulturális, társadalmi, szervezeti hasonlóság is. Csúcstartománynak nevezzük a legfelső szintű tartományokat (ezeknél az összefogó erő legtöbbször a közös államiság). Egy tartományon belül lehetnek
– altartományok (subdomain) a nevükkel,
– csomópontok (node-k) a nevükkel. Ezeknek IP címük is van.

Fontos, hogy a nevek a tartományon belül egyediek legyenek.

Comments are closed.