Gopher

programozas

Minnesotai Egyetem, 1991, nyilvános adatbázis és lekérdező rendszer.
Kliens-szerver filozófiájú.
Gopher szerver: többfeladatos (multi tasking, rendszerint multi user) operációs rendszer alatt futó információ gyüjtő, szolgáltató. Daemon.
Képes:
– hierarchikus struktúrában információkat (lapokat) tárolni,
– kliensektől kiinduló kapcsolatkérésre kapcsolatokat létesíteni,
– kliens kérésére “lépni” föl/le a hierarchikus struktúrán,
– kliens kérésére lapot (fájlt) letölteni a kliens számára,
– kliens kérésére “szolgáltatást” biztosítani.

Gopher kliens: szinte minden operációs rendszer alatt futhat. Felhasználó indíthatja.

Képes:
– kapcsolatot létesíteni adott szerverrel,
– egy-egy “lapot” fogadni és azt “kezelni”.

Mi lehet egy “lap”?
– egy “menü” ami nem más, mint az adott szinten egy jegyzéklista. Föl/le léphetünk rajta. Kiválaszthatjuk egy elemét. Egy eleme: további “lap”.
– egy szolgáltatás: Pl. egy keresés, egy átkapcsolás másik gopher szerverre, egy processz elindítása stb.
– egy fájl, ami véglevél a hierarchián. Lehet szöveg: ekkor a kliens megjelenítheti (viewer), lehet egy kép, ekkor is megjelenítheti, egy hangfájl, ekkor “lejátszhatja” egy lejátszóval (ha a kliens képes rá), egy video stb. A fájlokat le is töltheti a helyi fájl-rendszerbe, esetleg postázhatja stb.
Jegyezzük meg: a kapcsolat a kliens és a szerver között csak addig él, amíg a “lap lejön”. A letöl-tött lapot a kliens tárolja, megjeleníti. Nem terheljük a hálózatot, ha egy-egy lapot sokáig nézege-tünk, csakis a kliens gépe erőforrásait használjuk ez alatt. Ez nagy különbség a telenet-es kapcso-latépítéshez képest, hiszen ott a kapcsolat addig él, amíg az ülésünk él. Persze, megtehetjük, hogy telnet-es kapcsolatot építünk arra a csomópontra, amelyiken a gopher szerver fut, és e kapcsola-ton futtatunk egy gopher klienst (vannak csomópontok, ahol a gopher login névre jelszó nélküli bejelentkezés a gopher klienst indítja). Ekkor a kliens egyszerű processzek közti kommunikációs mechanizmusokkal építi fel a gopher kapcsolatot, a telnetes kapcsolat végig terheli a hálózatot.

Comments are closed.