Domain name server, böngészők

rfc

A történet folytatódik

1975-ben az ARPANet fejlesztés a Defense Communication Agency (DCA) felügyelete alá került. 1982-ben elkezdve, 1983 január 1-jére az ARPANet teljesen áttért a TCP/IP protokollszövetre. Ekkor kezdték használni az Internet kifejezést – az IP protokoll nevéből származtatva a szót – azt is jelezve ezzel, hogy az Internet hálózatok hálózata, hiszen az ARPANet-hez egyre több hálózat kapcsolódott, most már átjárók nélkül, mert azok is a TCP/IP szövetet használták (pl. a Bitnet). Megkezdődött az Internet rohamos, megállíthatatlan növekedése.
1983-ban az ARPANet-Internet két hálózatra vált szét: MILNET-re és ARPANET-re. Talán ez az esemény az Internet igazi születésnapja, hiszen a szétválás lehetővé tette az USA hadügyminisztérium által eddig nem támogatott intézmények Internetre való csatlakozását is.
1984-ben állították be az első névszolgáltatót (domain name server). Kialakult a japán JUNET, az Egyesült Királyságban a JANET. 1986-ban az NFSNET is elindult. 1988 az Internet féreg éve: az Internet mintegy 6000 számítógépét “támadta meg” a worm nevű számítógép program. A hatására alakították ki az RFC-1087 azonosítójú Ethics and the Internet dokumentumot.
1989-ben alakult az Internet Engineering Task Force (IETF) az Internet Activities Board (IAB) alá rendelődve. 1990-ben az ARPANet hivatalosan megszűnt. Ez az év azért is jelentős, mert megjelent az Archie: az ftp-ző felhasználók ennek segítségével kereshették, hol találják meg az érdeklődésükre számot tartó állományokat. 1991-ben alakult a Commercial Internet Exchange Association (CIX): tagjainak a saját hálózataikon ingyenes adattovábbításokat biztosítottak, az USA kormányzat által támogatott NFSNET korlátozásokat elkerülhették. 1991 a gopher megjelenésének is az éve. Említsük meg szerzői nevét: Paul Linder és Mark McCahill, University of Minnesota. Ugyanekkor jelenik meg az Interneten a WAIS (Wide Area Information Service)
1992-ben az Internetre kapcsolódó gépek száma meghaladta az 1 milliót. Megalakult az Internet Society (ISOC), azzal a céllal, hogy az Internet technológiák fejlesztését és használatát, a szabvá-nyosításokat kézben tarthassák. Ez az év az első World Wide Web (WWW) böngésző kibocsájtásának éve. A CERN Europen Laboratory for Particle Physics, Genf, Svájc kutatója Tim Berners-Lee a WWW koncepció szülője.
1993-ban alakult az Internet Network Information Center (InterNIC), feladata a regisztráció, a szabványok RFC-k gondozása, információszolgáltatás az Internetről. Megjelenik az első grafikus WWW böngésző, a Mosaic. A képmegjelenítés, a hanglejátszás élménye miatt 1994 áprilisára a WWW forgalom felülmúlja a gopher forgalmat.

Comments are closed.