Az elektronikus levelezés alapfogalmai

ip

A hagyományos postai küldeményekhez továbbításához hasonlíthatjuk. Ott vannak postaládák (piros színű szekrények), amelyekbe bedobhatjuk a megcímzett, felbélyegezett leveleinket. Van postaszolgálat, ami kiveszi, osztályozza, továbbítja a leveleket, és végül kikézbesíti: bedobja a címzett postafiókjába (leveles szekrényébe). Innen a címzett kiemelheti és olvashatja az üzenetet.
A személyek a helyi gazdagépen (host) levelező ügynök (User Agent) programot futtathatnak, és van a gazdagépen egy postafiókjuk is. A postafiók az elektronikus levelezési címmel (e-mail address) azonosított. A hálózat csomópontjain futnak levél továbbító programok (MTA: Message Transfer Agent) is.

User Agent – a helyi gazdagépen fut. Itt van a “postafiókunk” is. Ez biztosítja:
– a postafiók vizsgálatát,
– a levél megtekintését (view funkció),
– a levél törlését, áthelyezését irattar-tóba (jegyzékbe), kinyomtatását, le-mentését egy fájlba stb.
– Biztosítja továbbá feladandó levél szerkesztését (edit funkció),
– levél megcímzését (“fej” készítését),
– levél feladását.
– (Némely ügynök a helyi leveleket képes letenni a postafiókba!)

A User Agent csak akkor fut, ha a felhasználó elindítja! A felhasználói ügynök futhat személyi számítógépen is, ekkor a modell a helyi host-on és további csomópontokon is fut. Ún. “daemon”, tehát aktív, a rendszermenedzser indítja., menedzseli.
Biztosítja:

– a feladott levél továbbítását (sending funkció),
– átfutó levelek továbbítását (relay funkció)                                                                                  – bejövő levél elhelyezését a megfelelő postafiókba. (Némely ügynök erre külön processzt hív, nem maga végzi a lehelyezést).

Comments are closed.